Sisteme rotative pentru detectarea fisurilor şi arsurilor de şlefuire

Sisteme rotative pentru detectarea fisurilor şi arsurilor de şlefuire

Sisteme pentru detectarea rapidă a fisurilor

eddyscan H pentru controlul rolelor cilindrice

De mai mulţi ani pentru controlul fisurilor părţilor cilindrice s-a impus 100 % metoda de control cu curenţi turbionari. Motivele sunt în principal atât caracterul reproductiv şi nedistructiv al procedeului cât şi automatizarea excelenta a acestuia. Prin folosirea sistemelor rotative productivitatea poate fi crescută foarte mult.

La controlul fisurilor cu curenţi turbionari este necesară o mişcare relativă între piesă si sonda de control. În cazul în care o fisură sau un por intră în domeniul sensibil al sondei, atunci pe aparatul de control este înregistrat un semnal corespunzător.  La piesele simetrice rotative se roteşte de regulă piesa, în timp ce sonda scanează piesa.  Avantajele acestei metode constau în domeniul de aplicare flexibil și în partea mecanică relativ simplă, care este necesară.

eddyscan F Instalaţie de control semiautomată pentru cămăşile cilindrilor

O altă posibilitate este de a se roti sonda la piese staţionare. Acest lucru este în detrimentul flexibilităţii geometriei, dar aduce avantaje enorme perioadei de testare.  Anumite instalaţii pot ţine pasul cu viteza liniei de producţie sau chiar să o depăşească, deoarece sonda se poate roti cu mai mult de 3000/min.

 

În acest caz se folosesc aşa numitele capete de rotaţie. Sonda este integrată într-un disc rotativ care este fixat pe un rotor.  Un transformator rotativ, care este inima a acelei tehnologii, transferă semnalul nedistorsionat din piesă la aparatul de control.

Capete rotative sunt folosite mai ales pentru testarea pieselor simetrice de rotaţie și cilindrice, de ex. cum este cazul la rulmenţi, tije şi bolţuri de piston  a căror diametru exterior este scanate pentru defecte de suprafață.  O  altă  aplicaţie  estedepistarea  fisurilor la camăşile  cilindrilor (individuali sau deja integraţi în blocul motor) şi orice alt fel de alezaje cilindrice la care trebuie verificate existenţa fisurilor la diametrul interior.

eddyscan H30 cu capac frontal deschis. se poate recunoaşte sonda disc reglabilă

ibg  oferă familia de sisteme rotative eddyscan, care a fost dezvoltată în mod special pentru cerinţele ridicate ale industriei de automobile.

eddyscan H pentru testarea diametrului exterior al pieselor cilindrice este disponibile în trepte până la un diametru de 63 mm, cu o versiune de două sau patru canale.  Cu versiunea de patru canale, adică patru sonde pot fi integrate de discul sonda, se poate atinge până la 800 mm/sec.

  

H10 (H15)

H25 (H30)

H63 (H70)

Diametru max.

10 mm (15 mm) *

25 mm (30 mm)

63 mm (70 mm)

Nr. de canale

2

2 sau 4

2 sau 4

Nr. de rotaţii

max. 8000/min

max. 8000/min

max. 5000/min

Impuls trigger

1 pe rotaţie

1 pe rotaţie

1 pe rotaţie

Puterea motorului

0,09 kW

0,18 kW

0,37 kW

Tensiunea motorului

230/400 V ca

230/400 V ca

230/400 V ca

 

* cu ghidaj intern (cu ghidaj extern)

eddyscan F cu disc sondă

eddyscan F este folosit ca dispozitiv cu unul sau două canale pentru testarea fisurilor la diametrelor interioare ale alezajelor cilindrice, suprafaţa de rulare ale cilindrilor sau inele de rulmenţi. Modele speciale pot testa chiar suprafețe conice. Gama diametru începe la cca. 3mm fără limitare superioară.

eddyscan C a fost special conceput pentru verificarea blocurilor motoare. O sondă de control a fisurilor autocentrantă scanează cămăşile cilindrilor pentru fisuri şi pori în timp ce o sanie X-Y compensează toleranţele de dimensiuni şi de poziţie ale alezajelor cilindrice.

Pentru toate capetele rotative sunt disponibile sonde disc atât pentru diametre fixe cât şi ajustabile pentru o gamă de diametre. Pe discuri se pot utiliza aproape toate tipurile de sonde pentru fisuri ing astfel încât controlul poate fi întotdeauna perfect adaptat la tematica de inspecție.

eddyscan H montat pe o sanie de întreţinere reglabilă pe înalţime – cu ghidaj suplimentar cu role pentru controlul barelor de oţel

Ca accesoriu se poate achiziţiona o sanie de întreţinere reglabilă pe înălţime, cu care se poate adapta cu precizie înalţimea capului rotativ la diverse diametre ale părţilor. Capul rotativ se poate trage cu ajutorul saniei în faţă într-o poziţie de întreţinere , de ex. pentru a avea acces la schimbarea sondei şaibă pentru alt diametru.