Procesele de şlefuire la arborii cu came sunt în principiu dificile şi pot provoca în mod regulat condiții de tensiuni reziduale mai mari decât cele specificate sau chiar arsuri de şlefuire cum ar fi zone de recoacere sau revenire în zona rampei sau nasului.
Nu pot fi excluse nici apariţia fisurilor, mai ales la fabricarea axelor cu came asamblate la care came individuale se asamblează funcţie de procedeul ales fie folosind influenţa temperaturii sau sub presiune. Dacă şi în trecut se verifica în linia de fabricţie structura modificată în urma tratamentelor termice folosind curenţi tubionari , în prezent se pune un accent deosebit pe controlul 100% a fisurilor şi arsurilor de şlefuire.
În prezent este o condiție de bază pentru control dinamic cu curenţi turbionari dca sonda să aibă o distanţă constantă la suprafaţă, o viteză constantă şi să fie cît mai perpendiculară pe suprafaţa de verificat. Prin urmare, aceste teste sunt de obicei limitate la piese de rotaţie simetrice sau plate.
Dezvoltarea dispozitivului de verificare a axelor cu came face posibilă urmărirea exactă a conturului camei şi tesarea fisurilor şi arsurilor de şlefuire la fel ca în cazul pieselor rotunde simetrice. Se poate urmări fără probleme conturul arborilor cu came pentru pompe fără probleme.
Acest lucru este posibil prin folosirea sondei de fisuri sferice X proprii ibg cu un domeniu de vizualizare de aproape 180°. Aceasta este plasată între cele două şaibe ceramice rezistente la uzură, rotative şi înlocuibile. Prin intermediul acestora braţul sondei atinge cama şi urmareşte conturul acesteia. Braţul sondei este echipat cu cilindru pneumatic dublu care este pe de o parte ca un arc pentru urmărirea pe contur iar pe de altă parte ridică braţul sondei de pe camă când dispozitivul este adus în poziţia de bază pentru schimbarea arborele cu came.
Cu această soluţie se pot atinge funcţie de conturul camei viteze de rotaţie ale arborelui de până la 250/min. Plecând de la o lăţime a sondei de 1,5 mm se deplasează dispozitivul de control în lateralul instalaţiei pentru a face posibilă o scanare a întregii suprafeţe laterale a camei.
Opţional dispozitivul de control poate fi echipat şi cu o sondă suplimentară de control al structurii. La începutul ciclului de testare, nasul camelor sunt poziționate unul după altul faţă de axul de rotaţie în față cu sondelor de testare sunt testate în câteva milisecunde. Această verificare are ca scop detectarea camelor necălite care s-au strecurat nevoit în procesul de asamblare a arborelui cu came înainte ca acesta să fie montate în motor.
Echiparea standard a dispozitivului de testare este cu un senzor inductiv care transmite un singur semnal de declanșare la instrumentul de testare în timpul unei rotaţii.
La aparatul de control eddyvisor C pot verifica simultan şi independent 16 sonde de fisuri la un arbore. Astfel se poate asigura un control 100% a fisurilor şi arsurilor de şlefuire în cicluri rapide ale de liniilor de producție.